Na farmě

Na farmě

čtvrtek 20. února 2014

Yarn Along aneb Co zrovna pletu


I´m still working on my Springtime Bandit. I´m very very very satisfied with this project. 
But the knitting charts aren´t the best choice for a big and loud family. :)
Hopefully it will be done on the weekend. 
I´m reading Four-Season Harvest, it´s a great gardening book. And I´m waiting for the rain, it has been very dry here for about two months and sheep need good pasture. 

Pořád pletu šátek Springtime Bandit. Jsem s dílem moc a moc spokojená a už se těším na finální práce. Pletu pomalu, protože složitý vzor v tabulkách nejde moc dohromady s velkou a hlučnou rodinou. :)
Snad se mi povede dokončit šátek o víkendu. 
Čtu Four-Season Harvest, je to knížka o zahradničení v průběhu celého roku a o tom, jak lze sklízet zeleninu po celý rok. A čekám na déšť, je velmi sucho už dva měsíce a ovce by potřebovaly kvalitní pastvu. 

Už se objevili krkavci a dnes máme první oběť. Ovci, kterou jsme v zimě léčili na rýmu a která byla i nadále slabší, ač se celkem držela. Předevčírem to vypadalo, že se nemoc vrátila, manžel nasadil antibiotika, včera byla ještě v pořádku a dnes jsme jí našli rozdrápanou a poklovanou, museli jsme jí zabít. 
Přírodu vnímám jako vyvážený organismus - tedy ve většině případů - že chodí liška na jehňata je přirozené, škody, které způsobí jsou v rozumné míře. 

Krkavci každoročně přilítají na průzkum, pokud je místo nadále zajímavé, přilítne celé hejno, drží se blízko a čeká na vhodnou oběť - slabší ovce, čerstvě narozená jehňata. Míra způsobených škod přesahuje jakoukoliv jinou "škodnou", která ve stádě působí. 
Krkavci jsou chránění zákonem, plašení je absolutně neúčinné, zvyknou si na projíždějící auto, troubení, i na střílení ze vzduchovky, jen poodlétnou a když zdroj hluku zmizí, vrátí se zpět. 
Je to problém mnoha farmářů po celé republice, po dlouhém vyjednávání a dokládání hodně nehezkých dokumentačních fotek, které jsme v průběhu let pořídili, jsme dostali výjimku na odstřel 5 kusů ročně. 
Hejno čítá asi 100 jedinců. 


2 komentáře:

  1. haha, I love your comment on knitting charts not being suitable for big and loud families. I keep thinking I should cast on a pair of vanilla socks for just such occations e.g. visiting the in-laws.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hello Christina, thank you for your comment. Vanilla Socks? I hope, it works. :)

      Vymazat